Prijevara kod prodaje rabljenih vozila, namještanje prijeđenih kilometara

Postoji mišljenje i kriticizam da je baš otvaranje svjetskog tržišta rabljenih automobila na on-line tj. internet trgovini prouzročilo stravično pogoršanje ovog problema. Inače je  internetizacija promijenila tržište rabljenih automobila na mnogo načina. Kao prvo internet otvara puno mogućnosti  potencijalnim kupcima. On daje više informacija, bolju i dostupniju ponudu, mogućnost globalne usporedbe cijena tijekom potrage za automobilom.  S druge strane, kupcu automobila koji se nalazi u inozemstvu, puno je teže procijeniti stanje automobila i povijest njegovog održavanja.

Inače, uobičajeno je da kupac kilometražu provjerava pogledom na kilometar sat vozila, ali  samo jedna četvrtina kupaca zapravo i vjeruje toj brojci na kilometar satu.

Belgija – zemlja primjer na tržištu rabljenih automobila

Jedna europska zemlja sama je uzela stvar u svoje ruke i to već prije 10 godina te pokrenula kampanju sprječavanja utjecaja na kilometražu vozila, davne 2006. godine.

Ta zemlja je BELGIJA. To i nije toliko iznenađujuće zato jer su uz Njemačku i Litvu, belgijanci  jedan od vodećih izvoznika rabljenih automobila izvan Europe. U 2014. iz luke Antwerp izvezeno je, na Afrički kontinent, oko 480.000 vozila, a od toga broja čak 150.000  vozila je bilo baš Belgijskih.

Belgija je 2006. uvela obavezan dokument Car-Pass i svako vozilo ga ima. Taj dokument verificira stanje kilometara automobila i službeni je dokument koji autentično potencijalnom kupcu rabljenog automobila garantira brojke. Car-Pass je u obliku servisne knjižice s datiranom poviješću ne samo stanja kilometara nego ona pokazuje i tehničke preglede, servise, promjene vlasnika, te čak i izmjene guma. Time se je Belgija istaknula kao važno tržište i dobila imidž poželjne zemlje iz koje želimo kupiti rabljeni automobil ukoliko želimo znati da, u pravilu, neće biti prevara namještanja kilometara te da je automobil upravo u onakvom stanju kakav očekujemo.     

Implementacija Car-Pass sustava za cijelu EU

Europska Komisija je 2014. godine izdala direktivu i naredila svim zemljama članicama EU da moraju poduzeti mjere da se prijevara namještanja kilometara svede na nulu i to velikim i visokim kaznama za počinitelje, no većina zemalja članica i dalje pasivno promatra i ne poduzima ništa da bi spriječili lažno prikazivanje stanja kilometara na rabljenim automobilima i tako i dalje dozvoljava građanima da budu prevareni.  Uz Belgiju susjedna im Nizozemska od ove godine pokreće RDV sustav Putovnice vozila, koji će tek postati obvezujući do kraja 2016. Motivacija im je zapravo bila da bi oni kao susjedna zemlja mogli izvoziti 15 – 20% svojih rabljenih automobila u Belgiju.

Kada bi se implementirao takav sistem autorizirane knjižice poboljšala bi se klima na tržištu uvoza rabljenih vozila iz EU, koja više nema granica pa tako ni carinskih davanja. Knjižica bi davala sigurnost i vjeru kupcima da se lakše odluče dati svoj novac za rabljeno vozilo, po korektnoj cijeni, a to je danas moguće jedino iz Belgije.

CarsOnTheWeb partnerstvo

Jedan dio portfelja naše kompanije, Gašperov Automobili, su rabljeni automobili. Mi smo partneri sa CarsOnTheWeb, koja se već 10 godina bavi on-line aukcijama naj-novijih rabljenih vozila, a centrala kompanije je baš u Belgiji. Izvor flote automobila koja se prodaje na CarsOnTheWeb dolazi iz velikih leasing i rent'a'car kompanija. Ta vozila su održavana kod službenih ovlaštenih servisera pojedine marke vozila. To znači da se iz servisne knjižice može vidjeti autentična prijeđena kilometraža. Ukoliko u izuzetnom slučaju Car-Pass nije sastavni dio dokumentacije, moguće ga ja naknadno zatražiti.